De evolutie in sanitair comfort zit in een stroomversnelling. Badkamers worden steeds meer wellnessoases, en vaak is er meer dan eentje in huis. Een zegen voor de bewoners, maar ook een potentiële bedreiging voor de drinkwaterkwaliteit. Volgens Viega is het tijd om de installatietechniek aan die evolutie aan te passen. Viega heeft de competentie, de systemen en de steeds voortdurende drang naar innovatie ontwikkeld om de installateurs daarin te ondersteunen.
Is er een probleem met de drinkwaterkwaliteit in ons land? Het is maar hoe je het bekijkt, zegt Boudewijn Vermeiren. Sales Manager Projecten bij Viega. “Aan de bron is de kwaliteit van het drinkwater in België onberispelijk. Daar zit het probleem niet. Er duiken vooral risico’s op als er geen aandacht wordt besteed aan het ontwerp, het installeren, maar ook aan het beheer van het systeem. In dat geval krijgen bacteriën een stimulans om uit te groeien tot een echt gezondheidsrisico. Daarom is het van groot belang om een correcte installatie te beheren en op te bouwen.”
De essentie voor een goede drinkwaterkwaliteit: stilstaand water vermijden en watertemperaturen (zowel van het warm maar zeker ook van het koud water) te allen tijde beheersen. De optimale groeitemperatuur voor bacterievorming ligt tussen 25° en 45°C. Die twee factoren zijn cruciaal om bacterievorming tegen te gaan. “Stilstaand water komt bijvoorbeeld voor wanneer toestellen te lang ongebruikt blijven. Ook wachtleidingen dienen vermeden te worden. Overdimensionering is een ander vaak voorkomend probleem: als de leidingen te groot zijn is ook de waterinhoud te groot, waardoor er te weinig circulatie en dus te weinig verversing van het water plaatsvindt”, zegt Vermeiren. Ook de keuze van de materialen speelt een sleutelrol.
Wanneer bacteriën zoals de legionellabacterie in drinkwaterinstallaties opduiken, dienen in bepaalde omstandigheden volledige gebouwen met hoog risicogehalte (Bv Ziekenhuis, RVT) volledig te worden afgesloten en moet de installatie worden gesaneerd. Aan verontreinigd drinkwater hangt niet alleen een ernstig gezondheidsrisico, maar ook een stevig prijskaartje.
Het ontbreekt eindklanten, bouwheren, studiebureaus en installateurs nog al te vaak aan de juiste kennis inzake drinkwaterkwaliteit, met de daaruit voortvloeiende risico’s. “We willen alle partijen op hun verantwoordelijkheid wijzen, maar ook wij willen onze eigen verantwoordelijkheid opnemen”, aldus Vermeiren. “Dit is een probleem dat voldoende aandacht verdient. Volgens bekende statistieken constateren en betreuren we, vooral in het buitenland, regelmatig sterfgevallen ten gevolge van legionellabesmeting. Gezien de regelgeving in België per gewest verschilt, beschikken we in België niet over correcte gegevens.”
Viega ontwikkelt en heeft reeds op tal van domeinen oplossingen om de waterkwaliteit in drinkwaterinstallaties preventief hoog te houden. Het is een kwestie van onberispelijk ontwerp, optimale dimensionering, drukverliezen, de juiste materiaalkeuze, maar ook de manier van installeren: een correcte en reine installatie. “Met het materiaal en de knowhow waarover we beschikken zijn we in staat een totaalconcept aan de klant te bieden. We bieden hem een allesomvattend, goed functionerend en hygiënisch concept”, zegt Vermeiren. Zo zet de firma onder meer in op het scheiden van koud en warmwaterleidingen, de juiste keuze van materialen en van verbindingen (bochten in plaats van knieën om drukverliezen te beperken), en op het plaatsen van automatische spoelsystemen.
Om stagnatie van water in leidingen te voorkomen (bijv. in weinig gebruikte vertrekken), kies je het best voor een seriële leiding, eindigend in een veel gebruikt aftappunt. Zo wordt bij waterafname het water overal ververst. Wanneer het moeilijk is de meest gebruikte afnamepunten te bepalen, is een ringinstallatie de oplossing. Bij geïsoleerde apparaten met een lage gebruiksfrequentie (bijv. garagewasbak of tuinkraantje) creëer je met het zogenaamd Venturi-inzetstuk automatisch een licht drukverschil volgens het gelijknamige principe. Het gevolg is continue circulatie over deze aftappunten.
Als fabrikant heeft Viega dus een grote rol te spelen in dit verhaal, meent Vermeiren: “We staan onder meer bekend als fabrikant van leidingen en appendages. Deze zijn voor een gebouw wat aders zijn voor een menselijk lichaam: als die dichtslibben zal dat onvermijdelijk kwalijke gezondheidsgevolgen hebben. Voor een waterinstallatie geldt hetzelfde.”