De opkomst van de digitale meter betekent het einde van het voordeel van de terugdraaiende teller bij overproductie van zonnepanelen. Bezitters van zonnepanelen die het overschot aan groene stroom niet zomaar gratis willen teruggeven aan het net, kunnen investeren in Solvis PV2Heat, een oplossing voor het creëren van thermische batterij die gemakkelijk geïntegreerd kan worden in een (bestaande) verwarmingsinstallatie en een betaalbaar alternatief is voor een thuisbatterij. Jef Schelkens van ClimaWays, dat de Solvis PV2Heat verdeelt, geeft tekst en uitleg.
“De Solvis PV2Heat is een hydraulische unit die overtollige stroom van zonnepanelen via een verwarmingselement omzet in warmte die dan kan worden opgeslagen in een gas- of stookolieketel met een gelaagd buffervat, zoals onze SolvisBen- of SolvisMax”, begint Jef Schelkens te vertellen. “De ketel kan de warmte dan gebruiken om er warm water van te maken.”
In het geval van SolvisBen- of SolvisMax betreft dat warme water niet louter sanitair warm water, maar technisch warm water. “Wat zoveel betekent als dat de ketels niet alleen gebruikt kunnen worden voor het opwarmen van het sanitaire water, maar ook als bron voor de vloerverwarming of radiatoren”, aldus de zaakvoerder. “Het zelfverbruik van de productie van zonnepanelen is zo veel groter dan wanneer die zou gebruikt worden in een systeem dat enkel voor sanitair warm water zorgt.”
Hij legt uit hoe de Solvis PV2Heat-module precies werkt in combinatie met SolvisBen- of SolvisMax – ketels die enkel verschillen in vermogen en inhoud, zo heeft de SolivisBen een bufferinhoud van 230 liter en de SolvisMax een van 450, 750 of 950 liter. “Het buffervat van met SolvisBen en SolvisMax heeft twee lagen. Het bovenste gedeelte wordt gebruikt als klassiek buffervat dat wordt warm gehouden door de ingebouwde brander op stookolie of gas, zodat er altijd technisch warm water is op ogenblikken dat dit gewenst is. Het water in het onderste gedeelte van het buffervat blijft koud en zal uitsluitend door de Solvis PV2Heat opgewarmd worden, via een vermogensgestuurd verwarmingselement, wanneer er overproductie van de zonnepanelen beschikbaar is. De Solvis PV2Heat gaat daarvoor in realtime meten wat de productie van de zonnepanelen is en hoeveel het verbruik bedraagt op datzelfde moment. De Solvis PV2Heat voorkomt dus dat de overproductie wordt teruggestuurd naar het net en zorgt ervoor dat ze wordt opgeslagen als warmte in de gelaagde buffer. Op momenten dat er geen elektriciteitsproductie is door de zonnepanelen, zorgt de ingebouwde brander voor de warmte. De onderkant van het buffervat fungeert zo als thermische batterij; hij zal nooit opgewarmd worden door de brander maar uitsluitend met gratis energie van de zonnepanelen.”
De grote besparingen vallen volgens Jef Schelkens vooral te rapen in de tussenseizoenen en de zomerperiode, maar hij benadrukt dat de Solvis PV2Heat eigenlijk het hele jaar door interessant is. “Het water dat wordt opgewarmd met de overtollige stroom van de zonnepanelen, blijft natuurlijk maar enkele dagen echt warm. Dat lijkt weinig, maar je zou ervan versteld staan hoeveel verschil die slimme voorraad maakt in je verbruik over een jaar tijd. In de zomerperiode en vooral in de lente en herfst, de tussenseizoenen, kan de temperatuur snel omslaan, waardoor je overdag volop zon hebt, maar het ’s avonds toch flink afkoelt. Het overschot aan zonne-energie dat je overdag opspaart, gebruik je dan ’s avonds om gratis de verwarming even aan te zetten of een warme douche te nemen. Dat maak echt een stevig verschil op je energiefactuur.”
Jef Schelkens onderstreept tot slot nog dat de SolvisBen- of SolvisMax, ideaal zijn voor toepassing in multi-energiesystemen en je er zo mee voorbereid bent op de toekomst. “Er zijn drie manieren waarop je de ketels kunt gebruiken”, legt hij uit. “Ze kunnen functioneren als verwarmingsketel op gas of stookolie of warmte afkomstig van een warmtenet en enkel opstarten wanneer er een warmtevraag is, daarnaast kunnen ze hun buffervat gebruiken om opgewarmd water of zonne-energie op te slaan voor later gebruik en tot slot kunnen ze deel uitmaken van een hybride verwarmingsinstallatie die gas, stookolie, hout, warmtepompen, zonnewarmte en/of warmte van een warmtenet combineert. Het intelligente systeem kiest altijd de op dat moment meest efficiënte energiebron. Die veelzijdigheid maakt dat zowel de SolvisBen als SolvisMax, al dan niet in combinatie met de Solvis PV2Heat, maximale flexibiliteit bieden. Ze zijn eenvoudig uit te breiden en met elke energiebron te combineren, waardoor je optimaal voorbereid bent op de toekomst,” besluit de zaakvoerder.
Neem dan rechtstreeks contact op met ClimaWays BVBA.
Contact opnemen