Design en vormgeving zijn vandaag de dag belangrijk voor veel mensen. Denk maar aan de verlichtingsarmaturen in eender welke ruimte in een woning, denk maar aan de keuken en al haar toestellen, denk maar aan de meubels, accessoires en de kunstwerken aan de muur. Ook bij de schakelaars heeft design zijn intrede reeds gemaakt.
CJC Systems is vandaag een gevestigde waarde als fabrikant van high-end designschakelaars. Het bedrijf, gevestigd in Roeselare, werd opgericht vanuit een duidelijke visie. “Architecten en designliefhebbers namen niet langer genoegen met een voorwerp dat of ruimte die louter functioneel is”, klinkt het bij zaakvoerder Stefaan Jaecques. “Je wil een concept dat de som der delen overstijgt en waarin elk element, hoe klein ook, het geheel sterker maakt. De wens om van een compact en functioneel product als de lichtschakelaar ook een designelement te maken was geboren.” De eerste deelname aan een (buitenlandse) designvakbeurs was meteen een schot in de roos. “We gaven een alledaags voorwerp een nieuw elan en trokken de aandacht van designprofessionals en –liefhebbers in heel Europa”, aldus nog Jaecques. We schrijven 1994.
Vandaag blijft CJC Systems actief in de ontwikkeling van nieuwe designs om het aan- en uitschakelen van licht plezierig te maken en te houden. Nieuwe technologieën doen hun intrede.
De meest recente nieuwkomer in het gamma designschakelaars van CJC Systems heet Lucia. Voor het eerst gebruikte de fabrikant touchtechnologie in een schakelaar, zonder daarbij het typerende design uit het oog te verliezen. Dit jaar tijdens Batibouw, waar CJC Systems aanwezig was op de stand van KNX België, werden Lucia en de mogelijkheden van de schakelaar prominent getoond.
Het opvallendste kenmerk van de designschakelaar Lucia, waarvan de naam verwijst naar Lux (Latijn) of Luce (Italiaans) is de horizontale lijn op het oppervlak. Van Lucia bestaan enkele mogelijke varianten, met één, twee of vier van deze lijnen. Deze balkjes zijn aanraakgevoelig en met een simpele swipebeweging die we alle-
maal reeds kennen van onze smartphones en tablets geeft de gebruiker dus een bepaald commando aan de schakelaar. Zo herkent Lucia verschillende handelingen van de gebruiker en kunnen dus verschillende signalen (en dus opdrachten) gecreëerd worden. Handelingen die Lucia herkent zijn: een enkele korte en een enkele lange tik, een dubbele tik en de swipebeweging. De balkjes zijn bovendien lichtgevend waardoor ze meteen duidelijk maken waar de gebruiker iets moet doen of kunnen optreden als oriëntatieverlichting in een donkere ruimte. “De schakelaar is dan het eerste wat je ziet”, vult Jaecques aan. Lucia is beschikbaar in 14 standaard kleurafwerkingen. Andere RAL-kleuren zijn mogelijk op aanvraag.