De marges voor fouten worden in hedendaagse bouw- en renovatieprojecten steeds kleiner. Terecht, want een foute maatvoering, hoe miniem ook, kan ingrijpende gevolgen hebben: vertragingen, kostelijke aanpassingen of zelfs onveilige situaties op de werf. Net daarom wint digitale opmeting aan terrein bij (ver)bouwprojecten. Het wordt steeds minder als een extra optie beschouwd en alsmaar meer als een onmisbaar fundament.
Leica Geosystems reikt via Lasertopo verschillende toestellen aan die alle details van een gebouw vatten in één scan. Zo legt de BLK360 G2 een ruimte vast in enkele seconden via een volledige 360°-scan. De compacte scanner registreert elk detail in een nauwkeurige puntenwolk, inclusief gebogen oppervlakken, hellingen of andere onregelmatigheden die het blote oog ontgaan.
Voor wie nog meer precisie vereist, zoals bij technische installaties of maatwerktoepassingen, is de RTC360 van Leica Geosystems het geschikte toestel. Die scanner scant immers nog gedetailleerder en capteert daardoor zelfs de kleinste afwijkingen in constructies.
De recent gelanceerde bouwtools iCS20 en iCS50 combineren dan weer hun geavanceerde lasermeting met de intuïtieve vPen, waarmee meetpunten op een laagdrempelige manier kunnen worden aangeduid tijdens een project. De tiltcorrectie gebeurt automatisch en de meetgegevens worden onmiddellijk omgezet naar een bruikbaar DXF-plan.
Ook klassieke lasers, gps-oplossingen en totaalstations zijn een essentieel onderdeel voor het creëren van een digitale versie van de werf en ook die biedt Leica Geosystems via Lasertopo aan. Waar laserinstrumenten zorgen voor visuele referenties bij hoogtebepaling of positionering, gaan gps-systemen en totaalstations nog een stap verder. Die technologieën maken het mogelijk om meetpunten of ankerlocaties exact te positioneren, rechtstreeks vanuit het digitale model.
Gps-oplossingen tonen zich onmisbaar op grotere terreinen of bij buitenprojecten, waar snelheid en terreinonafhankelijkheid cruciaal zijn. Ze garanderen maximale controle, minimale afwijkingen en een vlot verloop van de werkzaamheden
Totaalstations, en in het bijzonder de gerobotiseerde varianten, bieden dan weer een geautomatiseerde workflow waarbij één operator volstaat om nauwkeurige opmetingen uit te voeren of complexe ontwerpen uit te zetten, van ruwbouw tot afwerking. Aan de hand van één enkel toestel, bijvoorbeeld de iCR70, kan alle data worden vertaald naar concrete acties op de werf.
Een geavanceerd meettoestel, of dit nu een scanner, bouwtool, laser, gps of totaalstation is, is natuurlijk slechts zo krachtig als degene die het bedient. Lasertopo weet dat, en biedt daarom opleidingen op maat aan, zodat de gebruikers het toestel optimaal kunnen hanteren. Daarnaast zorgt lasertopo ook voor technische ondersteuning tijdens projecten – lees: snelle hulp bij vragen – en kan je er terecht voor kalibratie en onderhoud, om niet-aflatende meetnauwkeurigheid te garanderen.
Kortom, met krachtige meettoestellen én kunde helpt Lasertopo bouwprofessionals graag om ze de perfecte oplossing aan te reiken en ook om die geijkt te houden kan je bij de specialist in meet- en testapparatuur terecht. Wie meer wil weten, kan contact opnemen met het bedrijf.