Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Daar is zowat iedereen het over eens. Een onderbelicht pluspunt van een ventilatieoplossing is volgens Ventilair Group echter dat ze op een energiezuinige manier ook de binnentemperatuur op peil kan helpen houden. En het dus een investering met een terugverdieneffect is.
Een ventilatiesysteem heeft een directe impact op de gezondheid van de gebruikers van een gebouw: het voert vervuilde lucht af uit de ruimte en brengt verse lucht binnen. Een bewezen gevolg daarvan, vooral belangrijk voor bedrijven, is dat de gebruikers zich beter kunnen concentreren en productiever zijn.
Maar een ventilatieoplossing kan volgens Ventilair Group, al bijna twintig jaar actief op de Belgische markt als toonaangevend fabrikant van ventilatieoplossingen, ook een invloed hebben op de ruimtetemperatuur, naast de luchtkwaliteit toch ook een essentieel aspect van het binnencomfort. Meer bepaald kan een ventilatiesysteem de luchttemperatuur op een energiezuinige manier op peil helpen te houden, waardoor de gebruiker energiekosten bespaart.
Om dat mogelijk te maken, is evenwel een ventilatieoplossing met warmteterugwinningstechnologie nodig. Zo’n ventilatiesysteem recupereert het grootste deel van de warmte uit de afgevoerde lucht, zodat de ruimtetemperatuur maximaal behouden blijft. Het doet dat middels een warmtewisselaar of warmtewiel. Met een warmtewiel is het eveneens mogelijk om vocht uit de afgevoerde lucht te recupereren, wat bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit.
In sommige omstandigheden volstaat een ventilatieoplossing met enkel warmteterugwinning echter niet om de binnentemperatuur op peil te houden. Daarom bestaan er ook ventilatiesystemen die beschikken over de mogelijkheid om toevoerlucht extra te verwarmen en/of warme lucht gelijkmatig kunnen verdelen over een ruimte.
Bij een lage buitentemperatuur kan alleen warmterecuperatie onvoldoende zijn om de temperatuur binnen comfortabel te houden. Geen nood echter, want de mogelijkheid bestaat om de ingeblazen lucht van een ventilatiesysteem extra te verwarmen. Dat kan door bijvoorbeeld een elektrische batterij, een waterbatterij of een zogenaamd DX-systeem te koppelen met het ventilatiesysteem. Een DX-systeem kan de toegevoerde lucht overigens ook koelen.
Warme lucht stijgt, zo simpel is het. Een klassiek ventilatiesysteem kan dat niet voorkomen, maar destratificatieventilatoren wel. Die mengen – door een specifiek uitblaaspatroon – de luchtlagen met verschillende temperaturen met elkaar, zodat de warmte gelijkmatig in de ruimte verdeeld wordt. Vooral in hogere ruimtes zijn destratificatieventilatoren heel efficiënt en helpen ze energie voor verwarming te besparen.
In ruimtes met een buitendeur die regelmatig opent en sluit, kan een luchtgordijn een aanvullende ventilatieoplossing zijn om grote schommelingen in de binnentemperatuur te voorkomen. Een luchtgordijn wordt boven de deur geplaatst en zorgt voor een gelijkmatige (warme) luchtstroom over de deuropening. Het fungeert niet alleen als barrière tussen de buiten- en binnentemperatuur, maar houdt ook tocht en geurtjes buiten.
Niet alleen het ventilatiesysteem zelf kan helpen de binnentemperatuur op peil te houden. Zo is ook de strategische plaatsing van ventilatieroosters cruciaal. Een correcte installatie van de roosters zorgt er immers voor dat de ingeblazen lucht zich effectief mengt met de binnenlucht. Daarnaast zijn de richting van de luchtstroom en de uitblaassnelheid bij de inregeling van de installatie eveneens belangrijke factoren voor de gelijkmatige verdeling van de verse lucht over de ruimte.
De binnentemperatuur constant houden is natuurlijk alleen maar nodig in ruimtes waar mensen vertoeven. Hetzelfde geldt ook voor ventilatie: verse lucht moet alleen ingeblazen worden daar waar nodig. Daarom bestaan er ook vraaggestuurde ventilatiesystemen. Die ventileren enkel de ruimtes waar op dat moment mensen aanwezig zijn. De sturing kan gebeuren met sensoren die de temperatuur, vochtigheid of CO2 in de ruimte meten.
Conclusie: wil de gebruiker zijn ventilatiesysteem inzetten om de binnentemperatuur energie-efficiënt constant te houden en zo energiekosten te drukken, dan moet hij het juiste systeem kiezen in functie van de specifieke context.
Ventilair Group biedt daarbij ondersteuning. De ventilatiespecialist luistert altijd naar de specifieke wensen van de eindklant en de installateur en besteedt daarbij steeds de nodige aandacht aan de specifieke omstandigheden. Dankzij een breed productassortiment biedt Ventilair Group vervolgens altijd een ventilatieoplossing op maat.
Alle oplossingen van Ventilair Group zijn te vinden in de retailcatalogus.
Neem dan rechtstreeks contact op met Ventilair Group.