Aalberts hydronic flow control ontwikkelt onder de merknamen Comap en NexusValve technieken die verwarmings- en koelsystemen in gebouwen beter regelbaar maken én energiezuiniger laten werken, wat een voordeel betekent voor zowel de eindgebruiker als de HVAC-installateur. Een voorbeeld zijn balansventielen, die zorgen voor een evenwichtige waterverdeling in het systeem. In dit artikel zoomen we specifiek in op de NexusValve-balansventielen: de statische NexusValve Fluctus en de dynamische NexusValve Vivax G2 EQM.
Bruno Bille, product line sales manager bij Aalberts hydronic flow control, weet als geen ander hoe belangrijk de uitbalancering van een HVAC-systeem is. Hij geeft opleidingen over het onderwerp in heel Europa. “Als het water in een installatie niet goed verdeeld is, gaat er druk verloren”, zegt hij. “En daardoor verbruikt het systeem meer energie, en stijgt de CO2-uitstoot.”
“In verwarmings- of koelinstallaties in grotere gebouwen zoals ziekenhuizen, rusthuizen, scholen of hotels zijn balansventielen de standaard. Aan het begin van de kring, op het verdeelstuk, komen dan statische ventielen, die zorgen voor een stabiele basisverdeling. Aan het einde, bij de radiatoren of ventilatorconvectoren, zorgen dynamische ventielen ervoor dat de juiste hoeveelheid warmte of koeling aankomt.”
Onder de merknaam NexusValve brengt Aalberts hydronic flow control zowel een statisch als een dynamisch balansventiel op de markt: de Fluctus en de Vivax G2 EQM.
“De NexusValve Fluctus is een statisch balansventiel dat ook dienstdoet als afsluitkraan”, vertelt Bruno Bille. “Je gebruikt het in circuits voor koeling, verwarming of sanitair. De debietmeting gebeurt via een ingebouwde Venturi-buis – die zorgt voor een gecontroleerd drukverschil – in combinatie met een vaste Kv-waarde en een debietmeter. Daardoor meet je tot op 3% nauwkeurig, wat tijdsbesparing oplevert. Het instellen van het debiet is echt kinderspel dankzij de realtime visuele feedback. Bovendien sluit een geïntegreerde naaldafsluiter het ventiel perfect af, wat lekken of veroudering voorkomt.”
Bruno Bille wijst nog op enkele bijzondere kenmerken van de NexusValve Fluctus. “Voor betrouwbare metingen moet je een minimale afstand tot de pomp respecteren, maar bij de NexusValve Fluctus ligt die afstand gevoelig lager. Dat is handig bij renovaties of op krappe plekken.”
“De NexusValve Vivax G2 EQM is een dynamisch balansventiel met ingebouwde regelfunctie. Het houdt het debiet constant, ook als de omstandigheden in de installatie veranderen. Dankzij de zogeheten equal percentage-regelkarakteristiek reageert het ventiel fijngevoelig: kleine bewegingen leveren weinig debietverandering op, grotere bewegingen steeds meer. Zo regel je heel nauwkeurig”, legt Bruno Bille uit.
“In ons gematigde klimaat heb je amper een paar dagen per jaar volle verwarmingscapaciteit nodig. De NexusValve Vivax G2 gebruikt daarom een modulerende motor die het debiet voortdurend aanpast aan de werkelijke behoefte. Dat voorkomt constant aan- en uitspringen, verbetert het thermisch comfort én verhoogt het rendement.”
Een ander interessant feit over de Vivax G2: waar andere ventielen een slaglengte van 2,5 tot 4 mm hebben komt het ventiel aan 6 mm – en blijft het zelfs bij lage debieten 3 mm actief. Bruno Bille: “Dat beperkt het risico op verstopping. En doordat het ventiel overdebieten vermijdt, blijft de retourtemperatuur van het water laag, wat zowel de pomp ontlast als het rendement van condensatieketels verhoogt.”
Zowel de NexusValve Fluctus en de NexusValve Vivax G2 EQM zijn standaard uitgerust met ingebouwde meetnippels. Ook die maken het werk van de installateur makkelijker, zowel bij inregeling als onderhoud. “Niet onbelangrijk,” besluit Bruno Bille, “want niets vertelt meer over hoe een installatie echt functioneert dan balansventielen. Strategisch geplaatste meetpunten, gebaseerd op het hydraulische schema, helpen storingen sneller te lokaliseren en gericht op te lossen. Kortom: deze ventielen laten je zien wat andere componenten niet vertellen.”
Kortom, met de NexusValve Fluctus en Vivax G2 EQM breng je elk HVAC-systeem moeiteloos in balans, met als resultaat constante debieten, betere regeling, maximale efficiëntie en optimaal comfort.