De renovatie van een verouderde woning in hoevestijl in Herent, nabij Leuven, vroeg om een doordachte aanpak. De keuze voor verwarming moest immers aansluiten bij de ingrijpende verbouwing van het pand. Installatiebedrijf BE Sanitair uit Herentals koos voor een bodem-waterwarmtepomp van Buderus, het gloednieuwe type Logatherm WSW196i.
De kleine hoeve in Herent werd volledig gerenoveerd. “In theorie was het een verbouwing, maar in de praktijk leek het meer op een nieuwbouwproject”, zegt Mathias Bastiaensen, die voor BE Sanitair dit project in goede banen leidde. “Het huis is volledig gestript: enkel de buitenmuren bleven nog over. Er werd onder meer een nieuw dak voorzien, nieuwe ramen, en natuurlijk werd het huis ook stevig geïsoleerd. Zo kon men overschakelen op vloerverwarming.”
Aangezien het pand geen aansluiting heeft met het gasnetwerk en de bewoners duurzaamheid hoog in het vaandel droegen, was de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt. BE Sanitair kiest in dat geval bijna altijd voor een warmtepomp van Buderus, zegt Bastiaensen. “Het gevolg van eerdere samenwerkingen uit het verleden, die altijd goed zijn verlopen. In 99% van de projecten werken we met producten van Buderus. Dit bedrijf heeft een gamma dat breed genoeg is om voor de meest uiteenlopende projecten een oplossing te voorzien, gaande van particuliere woningen over winkelruimtes tot kantoorgebouwen.”
Met de Logatherm WSW196i koos BE Sanitair voor een bodem-waterwarmtepomp die nog maar pas op de markt is. Dankzij het hoge modulatiebereik haalt de warmtepomp de hoogste seizoensefficiëntie (SCOP) op de markt. Vooral de modulerende werking viel in de smaak bij Bastiaensen. “Ze moduleert zowel naar de verticale boring toe als naar de warmteafgifte. Het verbruik is minimaal in vergelijking met een lucht-waterwarmtepomp. Ook de geïntegreerde warmwatertank met capaciteit van 180 liter is een belangrijke troef.”
Door het grote inverterbereik (4-12 kW) werkt deze warmtepomp bij om het even welke buitentemperatuur op de meest efficiënte wijze. Door de maximale energie uit de bodem te benutten, in combinatie met hoogtechnologische componenten, wordt een minimale hoeveelheid CO2 uitgestoten.
Het was de eerste keer dat BE Sanitair een Logatherm WSW196i plaatste. Toch kwam het installatiebedrijf niet voor noemenswaardige problemen te staan. “Het grote voordeel is dat de regeling vanuit hetzelfde principe is opgebouwd als andere Buderus-toestellen. De installatie was dus geen probleem”, vertelt Bastiaensen. “Omdat het de eerste keer is dat we met dit type warmtepomp werken, hebben we wel aan Buderus gevraagd om de opstart mee te begeleiden. We hebben de opstart samen ter plaatse gedaan, en die is heel vlot verlopen.”
Volgens Bastiaensen is de Logatherm WSW196i een uitstekende keuze in elk nieuwbouwproject. In dit Vlaams-Brabantse project is gebleken dat deze warmtepomp ook bij grondige renovaties een uitgelezen keuze kan zijn.