Gesloten verwarmings- of koelsystemen onder druk hebben altijd een expansiesysteem nodig om de uitzetting van het medium bij verwarming of afkoeling op te vangen. “Een niet optimale drukopbouw in de installatie kan negatieve gevolgen hebben voor de prestaties en de levensduur van het complete systeem”, weet Martijn Worst, area sales manager Utiliteit & Industrie bij Spirotech, dat standaard en op maat gemaakte oplossingen voor verwarmings- en koelsystemen ontwikkelt. “Daarom is het belangrijk om te investeren in een expansiesysteem van hoge kwaliteit, dat exact is afgestemd op de verwarmings- en koelbehoeften van de gebruikers van het verwarmings- of koelsysteem en dat bovendien corrosie voorkomt.”
Primair zijn gesloten expansiesystemen een veiligheidsvoorziening voor systemen waarin water als warmteoverdrachtsmedium wordt gebruikt om de energie van de verwarming en/of koeling naar een woon- of gebruiksruimte over te dragen. Secundair draagt een expansievat bij aan het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van een installatie door de systeemcomponenten optimaal te laten functioneren en beschermen.
Een standaard expansievat bestaat uit twee kamers die van elkaar gescheiden zijn door middel van een rubberen membraan. “Daarbij bevindt zich aan een zijde van de balg het systeemwater en aan de andere zijde een gas met een vooraf bepaalde voordruk”, weet Martijn Worst. “Nadeel van zo’n expansievat is dat het systeemwater altijd in contact staat met de stalen binnenkant van het vat. Door de zuurstof in het systeemwater kan corrosie ontstaan, wat schade aan de installatie kan veroorzaken.”
Bij de expansievaten van Spirotech wordt om die reden geen standaard membraan gebruikt, maar een balg of zakmembraan in hoogwaardig butylrubber met een lange levensduur en waarmee het systeemwater volledig wordt omsloten. “Daarmee wordt voorkomen dat het zuurstofrijke systeemwater in contact kan komen met de plaatstalen wand van het vat”, aldus Martijn Worst. “Zo wordt het risico op corrosie slim ondervangen. Bijkomend voordeel van de Spirotech-vaten zijn bovendien de uitgebreide ophang- en plaatsingsmogelijkheden waarmee voor elke ruimte en elke situatie een passende oplossing wordt geboden.”
Onder de naam SpiroExpand biedt Spirotech een uitgebreid assortiment (expansie)vaten, expansieautomaten, ook wel drukbehoudsystemen genoemd, en toebehoren zoals vuilafscheiders voor gesloten verwarmings- en koelsystemen, gaande van eenvoudige oplossingen tot de meest complexe systemen, met een maximale werkdruk van 1 tot 25 bar en in volumes van 4 tot maar liefst 10.000 liter (groter is op aanvraag mogelijk).
Bij grotere en complexere verwarmings- of koelsystemen met grote drukverschillen raadt Spirotech aan om een expansieautomaat toe te passen om de druk te reguleren. “Het belangrijkste verschil tussen een expansievat en een expansieautomaat is dat een expansievat een afzonderlijk onderdeel is van het systeem, terwijl een expansieautomaat een compleet systeem is dat meerdere componenten omvat”, legt Martijn Worst uit. “Onze expansieautomaten zijn zo ontworpen dat de druk in het systeem constant wordt gehouden, ongeacht eventuele temperatuurschommelingen. Op die manier zorgt het expansiesysteem voor een veilige én efficiënte werking van het complete verwarmings- of koelsysteem. Doordat wij gebruik maken van pompgestuurde automaten, kan de expansieautomaat compacter uitgevoerd en beter ingepast worden in de (technische) ruimte. Handig in projecten waarin vierkante meters zo efficiënt mogelijk gebruikt moeten worden.”
Een pompgestuurde automaat is nauwkeuriger dan een compressorgestuurde automaat, vertelt Martijn Worst nog. “Doordat wij de systemen volledig modulair opbouwen, kunnen zij plug-and-play geïnstalleerd worden, zowel waterzijdig als elektrisch, waardoor de montagetijd relatief kort is. Een mechanisch ventiel reguleert de druk in het systeem. Een noviteit daarbij is dat we gebruikmaken van veerbelaste in plaats van elektrisch aangestuurde kleppen, waardoor de installatie ook bij spanningsuitval in bedrijf blijft.”
“De expansieautomaat kan uitstekend gekoppeld worden aan de Spirotech-vacuümontgasser, waardoor naast een juiste drukhuishouding en bijvulling ook de vacuümontgassing van het systeemwater wordt geregeld. Op die manier zorgt Spirotech voor een perfecte waterkwaliteit”, besluit de area sales manager Utiliteit & Industrie.
Spirotech – Standnummer 183 en 190
Neem dan rechtstreeks contact op met Spirotech België BVBA.
Contact opnemen