Klimaatbeheersing en koudetechniek winnen aan belang door de klimaatverandering en vormen tegelijk een enorme uitdaging. Energie-efficiënte systemen zijn noodzakelijk om de impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Duurzaamheid vormt dan ook een belangrijk thema in de wereld van HVAC. Hierbij dringt een verdere digitalisering zich op, met de nodige aandacht voor IT-security.
Als onderdeel van het streven naar meer duurzame oplossingen staan energie-efficiëntie, circulaire economie en digitalisering hoog op de agenda van heel wat spelers in de HVAC-sector. Wanneer het gaat om koeling en ventilatie, wint het aspect van binnenluchtkwaliteit steeds meer aan belang.
Om de klimaatverandering tegen te gaan, is een drastische daling van de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere broeikasgassen cruciaal. De koeltechnische sector speelt hierin een belangrijk rol, omdat koeling en airconditioning nu eenmaal veel meer energie vragen dan verwarmen en dus ook enorm veel elektriciteit verbruiken. Daarbij komt de toenemende vraag naar warmtepompen en vloerverwarming, niet alleen in residentiële en commerciële panden, maar ook steeds meer in een industriële context. Energiezuinige toestellen zijn noodzakelijk om die grote vraag naar extra elektriciteit te temperen.
Een ander aandachtspunt is het gebruik van synthetische koudemiddelen. De uitstoot en lekkage ervan hebben namelijk een grote negatieve impact op het milieu. Begin dit jaar publiceerde Europa een herziening van de F-gassenverordening, waarbij de Europese Commissie pleit voor een versnelde uitfasering van koelmiddelen met gefluoreerde broeikasgassen. De onderhandelingen hierover met de verschillende lidstaten zijn volop aan de gang. Milieuvriendelijke koelmiddelen, zoals ammoniak (NH3), CO2 (R744) en propaan (R290), vormen een goed alternatief en worden steeds vaker toegepast. Zeker voor nieuwe koelinstallaties worden deze natuurlijke koudemiddelen de norm.
In de branche van de koeltechniek zijn al stappen gezet richting digitalisering, denk aan monitoring of aan de geautomatiseerde besturing van koelsystemen. Steeds vaker zetten installateurs digitale tools in om te meten en te rapporteren. Toch blijft er ruimte voor verdere ontwikkeling door nieuwe technologieën te benutten, zoals Internet of Things (IoT), slimme sensoren en big data. Aan de hand van die data is het mogelijk de werking en het onderhoud van koeltechnische installaties verder te optimaliseren: zo verminder je het aantal systeemstoringen, verhoog je de veiligheid, voer je onderhoud gerichter uit en verlaag je de operationele kosten. Daarnaast optimaliseren geavanceerde regelsystemen de werking van het koelsysteem en dragen zo ook bij tot een efficiënter energieverbruik.
Een groot deel van ons leven spenderen we binnen: in een woning, op school, op kantoor of in een bedrijfspand. De luchtkwaliteit in gebouwen draagt bij tot de gezondheid, het comfort en het welzijn van de bewoners of werknemers. Meer zelfs, een slechte binnenlucht kan bepaalde aandoeningen, zoals allergieën, astma, vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie van ogen en luchtwegen, veroorzaken of verergeren.
Om een gezonde binnenlucht te creëren, zijn niet alleen efficiënte koelsystemen nodig, die de temperatuur en luchtvochtigheid reguleren, maar spelen een goed ventilatiesysteem en het gebruik van geavanceerde luchtfiltratie- en zuiveringsmethoden een belangrijke rol. Hierbij zijn periodieke inspecties en onderhoud van koelinstallaties noodzakelijk om optimale prestaties en luchtkwaliteit te behouden. Door het gebruik van sensoren is het bovendien mogelijk de verschillende systemen beter af te stemmen. Dat de focus op gezonde binnenlucht geen tijdelijke trend is, bewijzen de certificeringssystemen LEED en BREEAM die de duurzaamheid en gezondheid van gebouwen beoordelen, met de kwaliteit van lucht als belangrijk onderdeel.