Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De nieuwe CUBE HP-lijn komt in split- en monobloc-versie
Van Marcke pakt uit met de nieuwe CUBE HP-lijn van lucht-water warmtepompen.

De nieuwe CUBE HP-lijn komt in split- en monobloc-versie

Nieuwe lijn compleet ­uitgeruste lucht-water warmtepompen, met én zonder koelmiddel

Van Marcke pakt uit met de nieuwe CUBE HP-lijn van lucht-water warmtepompen. CUBE HP komt in twee versies op de markt, een split-versie en een monobloc-versie. Opvallend: bij die laatste zijn er geen koeltechnische handelingen meer nodig, dus ook de niet-gecertificeerde installateur kan die perfect installeren. Deze nieuwe warmtepompen zijn standaard volledig uitgerust, met onder meer de mogelijkheid om twee verschillende zones te sturen.

Door de mooie afwerking ziet de buitenunit er esthetisch uit.

De split-versie van de CUBE HP is ideaal voor nieuwbouw en afgiftesystemen op lage temperatuur. Voor deze versie van de lucht-water warmtepomp moet de installateur dan ook koeltechnisch gecertificeerd zijn, ze draait op koelmiddel R32. De splitversie heeft een maximale temperatuur van 55 graden op de compressor.

“En de monobloc gaat een stap verder”, zegt Marc Meeus, die voor Van Marcke aan de wieg van de ontwikkeling van deze nieuwe lijn stond. “De monobloc is voorzien van propaan, het natuurlijke koudemiddel R290. Voor deze versie zijn geen koeltechnische handelingen meer nodig, handig voor de niet-koeltechnisch gecertificeerde installateur.” Alles wat koeltechnisch moet gebeuren zit standaard op de buitenunit. “En de verbinding tussen binnen- en buitentoestel is gewoon een watervoerend medium. Het toestel is ook uitermate geschikt voor renovaties waar hogere temperaturen tot 70°C op de compressor nodig kunnen zijn.”

Van Marcke brengt met de twee systemen een compleet verhaal. “Beide versies zijn standaard verwarmen en koelen. De mensen die geen warm water nodig hebben, kunnen voor de solo kiezen.” Op die solo-toestellen is het mogelijk om een extern warm watervat aan te sluiten. “De versie met ingebouwd warm water is voorzien van een 250 liter inox vat. Voor sommigen is deze capaciteit wellicht niet voldoende, dan kan je op de solo-versie een externe boiler aansluiten.” Zo’n extern vat kan ook handig zijn indien er plaatsgebrek is in de installatieruimte. Maar dat zal niet al te snel gebeuren, want met het geïntegreerde warmwatervat neemt de unit ongeveer een ruimte van 60 op 65 cm in.

De versie met ingebouwd warm water is voorzien van een 250 liter inox buffervat (links). Op de solo-versie kan je een externe boiler aansluiten (rechts).

Inox warmwatervat

De 250 liter boiler is in inox, en niet in geëmailleerd staal zoals dat wel vaker op de markt gehanteerd wordt. “Kwalitatief wordt inox hoger ingeschat”, zegt Meeus daarover. “Inox is geen goede geleider van warmte. Door een betere gelaagdheid is het efficiënter, en het heeft een lagere onderhoudsgraad omdat het veel minder gevoelig is aan corrosie.”

In het vat doet Van Marcke bovendien nog extra inspanningen om legionella te voorkomen. “We zitten niet met 250 liter tapwater, maar wel met CV-water in het vat”, legt Meeus uit. “We hebben om het probleem van legionella te omzeilen een grote inox warmtewisselaar in het CV-vat geplaatst, waarmee we de warmte uit het CV-water onttrekken.” In het warmwatervat zit een 30 meter lange spiraalmet 25-30 liter tapwater in. “Zo hebben we bij elke tapbeurt nieuw sanitair water in het systeem en verdwijnt het risico op legionella bijna volledig.”

Installatie

Omdat de toepassingen van Van Marcke zo compleet uitgerust zijn, verloopt de installatie erg vlot. “Met de monobloc-versie is er zelfs geen opstart door Van Marcke service nodig”, klinkt het. “Als de installateur de installatie geïnstalleerd heeft, kan hij die gewoon opstarten. Dat is ongezien op de Belgische markt.” Voor de split-versie is dat wel nodig, maar daar heeft Van Marcke een uitgebreid team voor klaarstaan. “We hebben vandaag 12 gecertificeerde koeltechniekers in dienst, en zijn al bezig met een planning voor het hele jaar zodat ze aan hoog tempo installaties kunnen opstarten.”

Esthetisch

Het oog wil ook wat, en dat heeft Van Marcke geweten. Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met esthetische afkappingen van buitenunits, maar bij de CUBE HP-lijn zal dat niet nodig zijn. “We hebben gezorgd dat de bekabeling langs achteren komt, en dat het afgedicht is met een mooie plaat. Zo zijn we er ook in geslaagd om een esthetisch mooi toestel in elkaar te zetten. Het is dus geen standaard witte of beige unit”, aldus Meeus.

Omdat Van Marcke gedurende het hele productieproces de kwaliteit van de CUBE HP-lijn in de gaten houdt, staat de lijn ook garant voor kwaliteit. “Zo komt er standaard vijf jaar garantie op de onderdelen”, besluit Meeus.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?