Hoeveel kilometer kabel ziet u elke week passeren? Voeding, data, communicatie: om installaties goed te laten draaien is er best wel wat nodig vandaag. En daar kruipt veel tijd in. Waar u dan nood aan hebt, is een partner die met slimme verbindingstechniek tot eenvoudige, tijdsbesparende oplossingen komt. Fortop dus.
De digitalisering haalt een hoog niveau binnen de industrie. Er wordt reeds heel veel data uit bijvoorbeeld sensoren beschikbaar gesteld. “Daar ligt ook onze rol”, opent Ton Kanters, directeur van fortop. “Met slimme verbindingstechniek zorgen we dat al die signalen tot aan het netwerk geraken. Fortop maakt er zijn missie van om het bekabelen zo eenvoudig mogelijk te maken voor klanten. Daarna is het aan hen om die data te analyseren en te gebruiken in verdere toepassingen.” De twee sterren in het aanbod verbindingstechniek bij fortop zijn Escha en Ilme. “Twee sterke Europese merken die heel ver kunnen gaan in het klantspecifiek maken van producten.”
Ton Kanters legt meteen ook uit wat hij daarmee bedoelt. “Alles manueel bekabelen kost heel veel tijd omdat je moet uitzoeken waar elke kabel moet komen. Je moet de kabels op maat knippen, van de juiste connector voorzien … Door op voorhand de lengte te bepalen en de connector toe te voegen, de kabels van een opdruk te voorzien of in een specifieke kleur uit te voeren, kan je de montage sterk vereenvoudigen.” Tonn Kanters geeft het voorbeeld van een bus. “Daar lopen vandaag enorm veel datakabels door om te zorgen dat er informatie op de beeldschermen verschijnt. Iedere kabel die we hiervoor aan onze klant leveren, is uniek gecodeerd. Zo kunnen er geen fouten gebeuren tijdens het aansluiten.”
De directeur ziet de vraag naar dergelijke oplossingen de laatste jaren sterk toenemen. “Om twee redenen. Het is voor onze klanten steeds moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden. Door de verbindingstechniek plug-and-play te maken, kost het bekabelen minder tijd, wordt het werk eenvoudiger, zodat je geen ervaren elektriciens nodig hebt, en is de kwaliteit toch gewaarborgd. Daarnaast vraagt de markt om meer flexibiliteit. Met Escha en Ilme hebben we modulaire oplossingen in huis, die makkelijk uit te wisselen zijn of later uit te breiden. Ook daar vragen klanten naar.”
Maar het is niet altijd mogelijk om een kabel te trekken. In de intralogistiek bijvoorbeeld of bij mobiele machines. Bovendien kunnen lange kabeltrajecten flink wat kosten. Draadloos is een goed alternatief dan. “Met Steute beschikken we in ons aanbod verbindingstechiek over een echte voorloper op dit domein. Maar we voegen daar ook onze eigen expertise aan toe door bij de klant ter plaatse te gaan kijken: wat gebeurt er allemaal? Welke signalen passeren er? Hoeveel accesspoints zijn er nodig. Al die randvoorwaarden optimaal in kaart hebben, is belangrijk om het betrouwbaar te krijgen. Technologisch is het in de meeste gevallen mogelijk, maar je moet wel je huiswerk doen”,
aldus Ton Kanters.
Ook hier maakt fortop de techniek weer plug-and-play voor zijn klanten. “Daarnaast beschikken we in verbindingstechniek nog over oplossingen voor specifieke toepassingen. Kabels voor robots bijvoorbeeld, die makkelijk buigen, of kabels voor de voedingsindustrie, die zich makkelijk laten reinigen. We vertrekken altijd vanuit de toepassing van de klant, vanuit de techniek om de oplossing optimaal te krijgen.” Fortop houdt daarbij ook de vinger aan de pols. Een trend die Ton Kanters nog aanstipt is Single Pair Ethernet (SPE). “Dan heb je aan twee adressen genoeg om zowel de data als de voeding over te brengen. Ideaal bijvoorbeeld voor slimme sensoren of andere 4.0-toepassingen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met fortop automation & energy control.
Contact opnemen