NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Voorgeïsoleerde leidingen van de hoogste kwaliteit voor grootste warmtenet van België
Kingspan LOGSTOR leverde in totaal 20 kilometer aan voorgeïsoleerde LOGSTOR OptiPipes.

Voorgeïsoleerde leidingen van de hoogste kwaliteit voor grootste warmtenet van België

Het grootste warmtenet van ons land, het Warmtenet Antwerpen Noord (WAN), is nu zo’n twee maanden operationeel. Met 20 kilometer aan leidingen voorziet het Boortmalt in de Antwerpse haven van restwarmte herwonnen uit de verwerkingsinstallaties van Indaver even verderop. De betrokken partners streefden naar een warmtenet van de hoogste kwaliteit en kwamen voor het leidingwerk zo uit bij de voorgeïsoleerde buizen van Kingspan LOGSTOR. “Met onze unieke TCO-tool bepaalden we samen met de opdrachtgevers welk type leidingen hier het best op zijn plaats was”, vertelt salesmanager Denis Mertens. Momenteel wordt werk gemaakt van een uitbreiding van het WAN die tegen 2025 de aansluiting van maar liefst 16.000 Antwerpse gezinnen mogelijk moet maken.

De eerste contacten tussen Indaver en Port of Antwerp-Bruges, de partners waar Kingspan LOGSTOR rechtstreeks mee in contact stond – ook Fluvius, Woonhaven, Stad Antwerpen en dus Boortmalt waren bij de aanleg van het WAN betrokken – dateren van 2020. “Het idee voor het WAN lag al van 2016 op tafel, maar wij werden dus pas vier jaar later voor het eerst gecontacteerd”, begint Denis Mertens te vertellen. “De ontwerpfase nam zo’n twee jaar in beslag. In 2022 kregen we de bestelbon binnen en begin 2023 konden we de eerste leveringen doen. Sinds een tweetal maanden is het warmtenet in gebruik. Boortmalt, de grootste mouterij van het land, droogt zijn mout met de 103° C warme restwarmte van Indaver, dat onder meer niet-recycleerbaar afval verbrandt en de warmte die daarbij vrijkomt teruggeeft aan de maatschappij in de vorm van elektriciteit.”

Denis Mertens, salesmanager bij Kingspan LOGSTOR: “Voor iedereen in België met plannen voor een warmtenet fungeer ik graag als eerste aanspreekpunt bij Kingspan LOGSTOR.”

TCO-tool

Uiteindelijk leverde Kingspan LOGSTOR in totaal 20 kilometer aan voorgeïsoleerde LOGSTOR OptiPipes. “Om samen met de opdrachtgevers, die hoge ambities hadden op het vlak van duurzaamheid, de meest geschikte leidingen voor het project te kiezen, gebruikten we onze unieke zogenaamde TCO-tool”, gaat de sales­manager voort. “Want hoewel al onze producten van de hoogste kwaliteit zijn, is de ene oplossing in een bepaald project uiteraard wel geschikter dan de andere. De tool houdt onder meer rekening met zaken als de gewenste isolatieklasse, warmteverliezen en CO2-besparing over de volledige levensduur van het project. Voor de verbindingsstukken viel de keuze op onze elektrolasmoffen. Voor een optimaal resultaat dient de aannemer die die moffen plaatst wel gecertificeerd te zijn. Wij maken er een erezaak van dat dit altijd het geval is en geven dan ook opleidingen die tot die certificatie leiden, zowel in België als in Nederland. Met Kingspan LOGSTOR geven we overigens ook nog tal van andere trainingen die moeten leiden tot een onberispelijke toepassing van onze systemen.”

Leveringsschema gerespecteerd ondanks staalschaarste

De oorlog in Oekraïne had in tegenstelling tot bij veel andere bedrijven die staalproducten leveren geen impact op de levertijden die Kingspan LOGSTOR vooropgesteld had. “Als je moet leveren op een haven, met al haar bedrijvigheid, is het respecteren van je leveringsschema enorm belangrijk. Dat is ons gelukt door tijdig te anticiperen op de schaarste en de ermee gepaard gaande stijging van de staalprijs met 30 tot 40%. Meer bepaald door een stap verder te gaan in de toeleveringsketen en tijdig coils aan te kopen waarmee we zelf een voorraad aan staal konden laten maken”, aldus Denis Mertens.

Lekdetectiesysteem 

De voorgeïsoleerde OptiPipes hebben een uiterst lage lambdawaarde, wat volgens Denis Mertens concreet 6% minder warmteverlies oplevert in vergelijking met de meer courante voorgeïsoleerde leidingen. “Het unieke lekdetectiesysteem X6 dat wij ook leverden verhoogt daarnaast de veiligheid en de levensduur van het warmtenet. Ontstaat er een lek, dan wordt een operationeel team bij zowel Indaver als Boortmalt daar automatisch van op de hoogte gesteld zodat tijdig kan worden ingegrepen. Maar de kans daarop minimaliseerden we dus door ervoor te zorgen dat het WAN werd aangelegd door gekwalificeerd personeel. Nog te vaak zien we warmtenetten die niet goed zijn aangelegd. Het WAN daarentegen kan zeker vijftig jaar mee.”

Open acceswarmtenet

Op dit moment wordt het WAN uitgebreid zodat er tegen 2025 maar liefst 16.000 woningen op zullen kunnen aansluiten. Denis Mertens: “Dat is mogelijk omdat het WAN een zoge­naamd openacces­warmtenet is. Leveranciers en afnemers van warmte kunnen er dus heel eenvoudig op aansluiten. Het is de bedoeling om in een latere fase ook andere industrie te laten aansluiten op het WAN.”

Op termijn zal het WAN zo zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 80.000 ton per jaar. “Dat is evenveel CO2 als 25.000 gezinnen in één jaar uitstoten”, weet Denis Mertens. “Het is fijn dat wij met onze oplossingen dit duurzame alternatief voor fossiele brand­stoffen mee kunnen helpen realiseren en zo de hoge duurzaamheidambities van Stad Antwerpen mee mogen waarmaken. Ook voor andere Belgische steden, instanties of bedrijven met plannen voor de aanleg van een warmtenet, dat ondanks de hoge investering echt wel het beste rendement biedt op lange termijn, fungeer ik graag als eerste aanspreekpunt bij Kingspan LOGSTOR”, besluit de salesmanager.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details