NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Naar CO2-neutraliteit in 2050 met nieuwe generatie warmtepompen
De buitenunit van de lucht-waterwarmtepompen uit de serie Aquarea M behoudt zijn verwarmingscapaciteit tot buitentemperaturen van -20 °C en kan blijven werken tot -28 °C.

Naar CO2-neutraliteit in 2050 met nieuwe generatie warmtepompen

Het Japanse Panasonic, ’s wereld grootste producent van elektronica, heeft zijn naambekendheid vooral te danken aan consumer goods. De fabrikant ontwikkelt echter ook de nieuwste generatie warmtepompen, met recent nog de lancering van de gloednieuwe M-serie, en heeft op dat vlak naar eigen zeggen een sterke voorsprong. Wij spraken Rudi Van Hemelrijck, salesmanager bij Panasonic Heating & Cooling BeLux.

Tv’s, keukenapparatuur en batterijen mogen dan wel zijn wat iedereen onmiddellijk associeert met Panasonic, de producent heeft vandaag ook de grootste heating & cooling-divisie van Europa. Die volgt, net als andere afdelingen, de milieudoelstellingen op de voet, wat zich vertaalt in een gamma dat een wezenlijke rol speelt in het verduurzamen van de sector. 

De nieuwste generatie warmtepompen, die vind je bij Panasonic.

“Op het vlak van energie en verwarming komen we in België echt van ver en ineens gaat het nu allemaal erg snel”, begint Rudi Van Hemelrijck te vertellen. “Zo moest tot tien jaar geleden het gasdistributienet nog dringend worden uitgebreid, terwijl de switch van fossiele naar hernieuwbare energie vandaag belangrijker is dan ooit. De CO2-problematiek en de noodzaak aan energieneutraliteit tegen 2050 worden intussen wereldwijd erkend. Tegen 2040 wil men die nuluitstoot al bereiken in gebouwenverwarming. Europa pusht het gebruik van groene energie en Ursula Von der Leyen spreekt al van 30 miljoen elektrische warmtepompen, waarmee je verwarmt, koelt en/of ventileert zonder fossiele brandstoffen. Daar zijn we nog ver van verwijderd, maar zowat overal in Europa worden warmtepompen aangemoedigd door allerlei beleidsinitiatieven.”

En de nieuwste generatie warmtepompen, die vind je dus bij Panasonic. “Zoals onze lucht-lucht­warmte­pompen, bijvoorbeeld”, gaat de salesmanager voort. “Dankzij de omgevingslucht als belangrijkste energiebron brengen die op jaarbasis vier à vijf keer meer energie op dan ze verbruiken. Zelfs in de winter.”

Met een energieklasse A+++ en een SCOP-score tot 5,12, dragen de warmtepompen uit de K- en L-serie fundamenteel bij aan een koolstofneutrale wereld.

“Revolutionaire lucht-waterwarmtepompen” 

Onze nieuwste lucht-waterwarmtepompen, de Aquarea K- en L-serie, vormen dan weer een revolutie op het vlak van duurzaamheid. Met een energieklasse A+++ en een SCOP-score (SCOP, wat staat voor seasonal coefficient of performance, is een coëfficiënt die de prestaties van een warmtepomp uitdrukt, red.) tot 5,12, dragen ze fundamenteel bij aan een koolstofneutrale wereld. De pompen uit de K-serie vormen een uitstekende oplossing in nieuwe woningen, die uit de L-serie lenen zich het beste voor retrofittoepassing in bestaande woningen met radiatoren, waarvoor een hogere wateruittredingstemperatuur vereist is. Ook het grote bereik bij buitentemperaturen tot -10° C is een grote troef van de warmtepompen in de K- en L-serie.” 

Niet alleen door hun specifieke werking, maar ook door het koudemiddel dat ze gebruiken, dragen de warmtepompen uit de K- en L-serie bij aan de klimaatdoelstellingen. Rudi Van Hemelrijck: “De K-serie-warmtepompen werken met het koudemiddel R32. Dat heeft een bijzonder laag GWP, wat staat voor global warming potential, een maat die aangeeft hoe hard een product bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De pompen uit de L-serie doen zelfs nog veel beter met hun koudemiddel R290, dat een GWP heeft dat 225 keer lager ligt dan dat van R32. Dat grote verschil is te verklaren door het feit dat R290 een natuurlijk koudemiddel is, propaan, en geen synthetisch.” 

“De lucht-waterwarmtepompen in onze Aquarea T-CAP-serie, met koudemiddel R32, behouden dan weer hun volledige capaciteit bij nog extremere buitentemperaturen, tot wel -15 °C”, somt de salesmanager nog enkele paradepaardjes op. “Ze zijn ideaal voor de nieuwbouw- of renovatieprojecten waarin een groot vermogen wordt verlangd.”

De recentst gelanceerde serie lucht-water­warmte­pompen, Aquarea M, levert zelfs nóg straffere prestaties. De geavanceerde nieuwe pompen maken gebruik van R290 en omvatten onze T-CAP R290-buitenunit met nieuwe injectiecompressor. Die buitenunit behoudt zijn verwarmingscapaciteit tot buitentemperaturen van -20 °C en kan werken tot -28 °C. Dat maakt de M-serie ideaal voor retrofitprojecten en renovaties waarbij hoge watertemperaturen voor radiatoren zijn vereist. De buitenunits uit de M-serie zijn ook uitgerust met onze unieke en betrouwbare R290-scrollcompressortechnologie die de capaciteit van de units maximaliseert bij lagere buitentemperaturen.”

Het mag duidelijk zijn: de warmtepompen van Panasonic lopen voorop als het gaat over duurzaamheid. Schreven we al dat de heating & cooling-afdeling van Panasonic in Europa zijn gelijke niet kent?  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details