NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Geothermische warmtepompen die uitblinken in duurzaamheid en installatiegemak voor nieuw wooncomplex 
Stille Waters, aan de Romain Steppestraat langs de boorden van de Schelde, omvat drie gebouwen rond een uitnodigend binnenplein.

Geothermische warmtepompen die uitblinken in duurzaamheid en installatiegemak voor nieuw wooncomplex 

In het nieuwe wooncomplex Stille Waters in Sint-Amands, drie gebouwen langs de boorden van de Schelde ontworpen door Walravens Weets architecten en ontwikkeld en gerealiseerd door Degero, gaan architectonische elegantie en geavanceerde duurzaamheidstechnologie mooi samen. De WPU 5G, de geothermische warmtepomp van Itho Daalderop waarmee elk van de 22 appartementen werd uitgerust, vormt een mooi voorbeeld van dat laatste. Door haar energie uit de grond te halen via een collectief BEO-veld, draagt de water-waterwarmtepomp bij aan de ambitie van Stille Waters om een CO2-neutrale leefomgeving te bieden. En dan blinkt de WPU 5G ook nog eens uit in installatiegemak.

“Dankzij de WPU 5G-warmtepomp kan elke bewoner van Stille Waters zijn of haar woning energieneutraal verwarmen en koelen. En dat afgestemd op persoonlijke behoeften”, begint Gavin De Gendt, zaakvoerder van Degero, te vertellen. “Het gebruik van grondwarmte levert de appartementen een betere EPB-score op. Ook het feit dat je kan verwarmen en koelen met dezelfde installatie, draagt bij aan dat laatste.”

De architecten en Degero kozen in het project voor materialen en bouwmethoden die de ecologische voetafdruk minimaliseren, zonder in te boeten aan esthetiek of comfort.

Ultrahoog rendement

Degero maakte niet enkel voor Stille Waters gebruik van de oplossingen van Itho Daalderop, die naast warmtepompen ook onder meer ventilatieproducten en regeltechniek omvatten, het past ze toe in al zijn projecten en is dus al jaren een vaste klant. “Itho Daalderop werkt gewoon heel vernieuwend. Ook toen er nog geen warmtepomptechnologie bestond en de fabrikant alleen maar gasketels maakte, was dat al zo”, aldus Gavin De Gendt. “Wanneer de WPU 5G een ruimte koelt, doet ze dat bijvoorbeeld passief, zodat geen extra energie wordt gebruikt en de gebruiker dus geld kan besparen. Daarnaast werkt de warmtepomp met water zonder glycol, wat milieuvriendelijker is en voor een ultrahoog rendement tot COP 7 zorgt (COP staat voor coefficient of performance en drukt de verhouding tussen de geproduceerd en verbruikte energie uit. Hoe hoger de COP, hoe beter, red.). De WPU 5G is ook helemaal demonteerbaar aan het einde van haar levensduur met het oog op integrale recyclage van alle onderdelen.”

De werf is nu al een tijdje klaar en alle warmtepompen draaien goed.

Hoog installatiegemak

Maar ook het hoge installatiegemak van de WPU 5G kan Degero naar eigen zeggen zeer waarderen. Gavin De Gendt: “De installatie kan eenvoudig en toch kwalitatief gebeuren, enerzijds omdat het ontwerp geen expansievat omvat en anderzijds doordat de omkasting van de warmtepomp met 60 op 60 cm heel compact is. Die bescheiden voetafdruk laat modulaire opstellingen toe: van torenopstelling, waarbij het voorraadvat bovenop de warmtepomp staat, over trapopstelling, met het voorraadvat naast de warmtepomp, tot zelfs horizontale plaatsing van het voorraadvat.”

Itho Daalderop produceert die omkasting net als zijn warmtepompen zelf in Tiel in Nederland en dus lokaal. Daarin verschilt de WPU 5G, waarbij 5G staat voor de vijfde generatie, wezenlijk van haar voorgangers, waarvan de eerste – de WPU 1G – al in 1999 op de markt kwam. In het verleden werd de omkasting namelijk ingekocht. Door de productie in eigen hand te nemen, kan bespaard worden op transportbewegingen en -kosten.

Het installatiegemak van de WPU 5G schuilt volgens Gavin De Gendt echter niet alleen in de compacte omkasting en het ontbreken van een expansievat. “De onderdelen zijn ook eenvoudig vervangbaar. Handig voor de installateur, maar het draagt daarnaast ook bij aan de levensduurverlenging van de warmtepomp”, vertelt hij. “En zit je toch eens met een vraag, dan staat Itho Daalderop je met raad en daad bij met zijn servicedienst. En het geeft ook opleidingen indien nodig.”

De werf is nu al een tijdje klaar en alle warmtepompen draaien goed.

Intuïtieve bediening

Ook de eindgebruiker kan de geothermische warmtepomp heel eenvoudig instellen. “De bediening, voor zover die al nodig is, is heel intuïtief opgevat. De werf is nu al een tijdje klaar en alle warmtepompen draaien goed. Ook de strakke visuele presentatie van de warmtepomp kan op veel bijval rekenen. We horen niets dan positieve geluiden van de bewoners”, besluit de zaakvoerder van Degero. 

De WPU 5G is beschikbaar in volgende versies: 1,8 kW, 2,5 kW, 3,5 kW, 4,5 kW, 5,5 kW, 6,5 kw en 7,5 kW. De warmtepomp is combineerbaar met voorraadvaten van 150, 200, 240 en 27 l. Voor alle combinaties zijn Ecodesignfiches beschikbaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details